A Family Home: Basement Waterproofing and Full Conversion – Guildford

Client: Domestic Homeowner

Brief: To renovate an existing damp cellar to useable family room

Following contact from the homeowner and initial surveys into the ongoing dampness that had made the cellar unusable, we were tasked with converting the space into a finished family media room, kitchenette and WC.  As part of the brief, the plan was to also improve the lighting from the small existing window and lower the level to improve head height – without the need for complete underpinning.

As such, we worked with a local structural engineer and the local authority building control to excavate, install an innovative new concrete floor slab and install a new light well / staircase structure that gave access to the rear garden – improving the flow of the space.

Working closely with the homeowners from the outset was integral to the success of this project and by using our knowledge of structures and waterproofing expertise, we developed a fantastic scheme to make the most of the existing layout, install some new clean and modern details and convert the space to a now cherished and very used family media space.